Hoe help je iemand met een gokverslaving?

Gokken kan voor sommige mensen een leuke bezigheid zijn, maar voor anderen is het een verslaving waar ze niet meer uit kunnen komen. Een gokverslaving kan mensen in financiële problemen brengen en ernstige emotionele gevolgen hebben. Het is belangrijk dat je weet hoe je iemand met een gokverslaving kan helpen wanneer je merkt dat er echt sprake is van een probleem. Hier zijn enkele tips om te gebruiken als je iemand met een gokverslaving helpt.

Wees persoonlijk maar laat ook respect tonen

Als iemand jou vertelt over hun verslaving, probeer dan niet te oordelend of afkeurend te zijn. Zorg er in plaats daarvan voor dat de persoon weet dat je open staat voor gesprek, en dat je bereid bent om te luisteren naar wat hij of zij te vertellen heeft. Je moet wel duidelijk aangeven wat nodig is om de situatie op te lossen, zoals stoppen met gokken of hulp zoeken bij professionals.

Bied hulp aan

Als iemand vertelt over hun verslaving, geef dan concrete suggesties over hoe ze daaraan kunnen beginnen werken. Bied bijvoorbeeld aan om samen met de persoon naar professionele hulpverleners, zoals CACN verslavingszorg, of online forums te gaan waarin mensen met vergelijkbare problemen praten en elkaar steun geven om hun verslavingsproblemen onder controle te krijgen. Als je weet dat iemand in therapie gaat, stuur dan af en toe eens e-mails of berichtjes om hem of haar eraan te herinneren dat ze nog steeds steun hebben als ze hier doorheen gaan.

Zorg voor ondersteuning tijdens herstelproces

Het proces van herstel van een gokverslaving kan lang duren en veel moeite kosten. Wees er voor diegene die worstelt om controle terug te krijgen over hun leven door hen steun te bieding tijdens hun reis naar herstel. Vermijd alleen maar negatieve feedback geven; in plaats daarvan probeer positief gerichte suggesties aan te dragen die de persoon help bij het bereiken van hun doelstellingen op lange termijn.

Eén ding waarmee mensen die worstelen met echte gok situaties vaak wordt geconfronteerd is schaamte en angst voor wat andere mensen denken over hen als ze weten dat ze lijden aan gokverslaving. Door begripvolle communicatie en educatieve tools toegankelijk aan te bieden, kunnen we hopelijk meer mensen bereiken in de strijd om problemen goed onder controle te krijgen!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.