Emotietraining voor hoogsensitieve personen

Als je een hoogsensitief persoon (HSP) bent, ben je misschien maar al te bekend met de negatieve effecten die emoties op je dagelijks leven kunnen hebben. Misschien is je verteld dat je “te gevoelig” bent, of dat je “harder moet worden”. Maar de waarheid is dat er niets mis is met een hooggevoelig persoon. Wel kan het heel nuttig zijn om te leren omgaan met die emoties.

Wat is een hooggevoelig persoon?

Om te beginnen: wat is precies een hooggevoelig persoon? De term werd voor het eerst bedacht door Dr. Elaine Aron in haar boek The Highly Sensitive Person, en wordt gebruikt om personen te beschrijven die zich meer bewust zijn van hun omgeving en meer afgestemd zijn op subtiliteiten dan de gemiddelde persoon. Met andere woorden, ze zijn “hypervigilant”. Dit verhoogde bewustzijn kan zowel een zegen als een vloek zijn. Aan de ene kant kunnen hoogsensitieve personen daardoor dingen opmerken die anderen misschien over het hoofd zien. Maar, aan de andere kant kan het hen ook vatbaarder maken voor angst en overweldigende emoties.

De voordelen van emotietraining

Wat zijn nu precies de voordelen van emotietraining voor hooggevoelige mensen? Hier volgen er een paar:

1. Het kan je helpen zelfbewuster te worden
Als je je niet bewust bent van je eigen emoties, kan het moeilijk zijn ze effectief te beheersen. Maar als je begint aandacht te besteden aan je emoties – wat ze triggert, hoe ze je lichamelijk en geestelijk doen voelen, enzovoort – ben je beter in staat er op een gezonde manier mee om te gaan.

2. Het kan je helpen bij het leren reguleren van je emoties
Als je je eenmaal meer bewust bent van je emoties, kun je beginnen te leren hoe je ze kunt reguleren – wat een ongelooflijk belangrijke vaardigheid is voor hooggevoelige mensen. Als je weet hoe je je emoties kunt reguleren, zul je er minder snel door overweldigd worden; in plaats daarvan kun je je reacties beheersen en op een gezonde manier reageren.

3. Het kan helpen om stress- en angstniveaus te verminderen
Hooggevoelige mensen zijn vaak vatbaarder voor stress en angst dan anderen. Maar door te leren hoe je je emoties effectief kunt beheersen, kun je je stressniveaus verlagen en leren hoe je op een gezonde manier met angst kunt omgaan.

4. Het kan de communicatievaardigheden verbeteren
Als je in staat bent om je emoties te begrijpen en effectief te beheersen, zal het veel gemakkelijker voor je zijn om met anderen te communiceren – zowel verbale als non-verbale communicatie zal vanzelfsprekender gaan. En een effectieve communicator zijn is een belangrijke vaardigheid in zowel persoonlijke als professionele relaties.

5. Het kan helpen veerkracht op te bouwen
Het leven is niet altijd gemakkelijk, maar als je de vaardigheden hebt om je emoties effectief te beheersen, kun je gemakkelijker terugkomen van tegenslagen en uitdagingen. Je ontwikkelt meer emotionele veerkracht, wat een belangrijke levensvaardigheid is om te kunnen omgaan met alles wat het leven je voor de voeten werpt.

Als je een hooggevoelig persoon bent, is er niets mis met je – het kost soms alleen meer moeite om met je emoties om te gaan. Als je je triggers begrijpt en leert hoe je je emoties kunt reguleren, kun je stress verminderen, veerkracht opbouwen en effectiever communiceren. Herken je je hierin? Ga op zoek naar manieren om je emotionele welzijn te verbeteren en overweeg dan om je vandaag nog in te schrijven voor een emotietraining. Een tip voor je zoektocht nodig? Neem een kijkje op emotieexpertisecentrum.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.