Kniepijn? Controleer op vocht!

Als je last hebt van kniepijn, zou een mogelijke oorzaak vochtophoping kunnen zijn. Voordat je gaat Googelen op “knievervangende operatie”, controleer dan of je kniegewricht vochtig is. Als dat zo is, kan het simpelweg afdrogen je pijn verlichten! Hier is een snelle gids over hoe je moet controleren en wat je moet doen als je vocht in je kniegewricht vindt.

 

Hoe controleer ik mijn knie op vocht?

Begin met het inspecteren van je knie op eventuele sponsvorming. Voel aan de voorkant, achterkant en zijkanten van je kniegewricht. Als het papperig of sponzig aanvoelt, is de kans groot dat zich binnenin vocht heeft opgehoopt. Ook moet je letten op roodheid of warmte. Een ander teken van vochtophoping is namelijk roodheid of warmte in het getroffen gebied. Dit wordt veroorzaakt door ontsteking door de vochtirritatie. Hiernaast kan je ook nog controleren op andere verkleuring. Als je blauwe plekken of verkleuring rond je knie ziet, kan dit ook een teken zijn van te veel vocht in het gebied. Ten slotte moet je de knie nog proberen te bewegen. Moeite hiermee kan ook betekenen dat er vocht in je knie zit.

 

Wat kan je aan vocht in je knie doen?

Als je vermoedt dat vocht de oorzaak is van je kniepijn, wees dan niet bang! Er zijn een paar eenvoudige dingen die je thuis kunt doen om je kniegewricht uit te drogen en van die vervelende pijn af te komen:

  • Rust en verhoog je been. De eerste stap is rust en je been boven harthoogte optillen om de zwelling te verminderen.
  • Breng gedurende de hele dag telkens 20 minuten ijs aan op het getroffen gebied. Dit zal eventuele ontstekingen door de vochtophoping helpen verminderen.
  • Masseer het getroffen gebied zachtjes met een lotion of crème om de doorbloeding te bevorderen en overtollig vocht te absorberen.
  • Gebruik een verwarmingskussen op een lage stand gedurende korte perioden gedurende de dag om stijfheid veroorzaakt door de vochtophoping los te helpen maken/

Als je onverklaarbare kniepijn ervaart, zie dan de mogelijkheid van vochtophoping niet over het hoofd! Inspectie van je knie op tekenen van sponsachtigheid, roodheid/warmte, verkleuring en stijfheid kan je erop wijzen dat overtollig vocht de schuldige kan zijn. Gelukkig zijn er verschillende eenvoudige dingen die je thuis kunt doen om het ongemak te verlichten en je kniegewricht uit te drogen, waaronder je been laten rusten/opheffen, het gebied koelen, masseren met lotion of crème,’ en warmtetherapie toepassen.’ Hopelijk helpen deze tips je snel verlichting te vinden! Voor meer informatie kan je altijd nog terecht bij Bracefox.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.