Fietsen als gezonde hobby!

Om af te vallen wordt al vaak aan een intensieve sport zoals hardlopen, voetballen of fitnessen gedacht. Toch zijn dit vaak tijdrovende bezigheden die niet altijd in een druk schema passen, hierdoor kunnen je goede voornemens al snel in de vergetelheid verdwijnen. Toch jammer, want sporten is erg belangrijk voor een goede gezondheid én sterke weerstand! Gelukkig zijn er nog genoeg andere mogelijkheden om te sporten zonder dat dit al te veel tijd in beslag neemt. Neem nou fietsen, je kan erg makkelijk een klein stukje om fietsen als je toch al onderweg bent. In dit artikel gaan we jou 10 redenen geven waarom fietsen een uitstekende hobby is. 

Stimulerende werking op je vetverbranding

Wanneer je graag wat vet kwijt wil raken is het een goed idee om eens wat vaker op de fiets te stappen. Met een halfuurtje per dag kom je al een flink eind op weg, niet alleen door de verbranding tijdens het fietsen zelf maar ook door het opbouwen van spiermassa. Hierdoor zorg je ervoor dat de vetverbranding na het fietsen ook nog bevorderd wordt. 

Ga voor meer spiermassa

Door regelmatig te gaan fietsen zorg je langzaam maar zeker voor sterkere spieren, dit heeft invloed op je uithoudingsvermogen. En doordat je uithoudingsvermogen toeneemt wordt het steeds eenvoudiger om langere stukken af te leggen zonder hier extreem vermoeid van te raken. 

Verbeter je weerstand

Uit onderzoek is gebleken dat fietsen enorm goed is voor je immuunsysteem. Wanneer je 5 (of meer) dagen per week 30 – 60 minuten fietst wordt je lichaam een stuk sterker en kan het beter virussen en griepen afweren. Zo zijn mensen die dagelijks naar het werk toe fietsen een stuk minder vaak zien dan collega’s die de auto pakken. 

Voorkom ziektes

Door in beweging te blijven zorg je voor een betere bloedsomloop, hierdoor worden de afvalstoffen optimaal afgevoerd vanuit je lichaam. Daarnaast zal je lichaam een stuk sterker worden én wordt je een stuk weerbaarder tegen verschillende ziektes en aandoeningen. 

Stressvermindering

Wanneer je buiten een blokje om gaat fietsen zorg je voor een heerlijk ontspannen momentje waarbij je ook nog eens kan genieten van de mooie natuur. Vaak kan je tijdens het fietsen even alles loslaten en je hoofd leeg maken. Wanneer je bijvoorbeeld een drukke en gestreste werkdag hebt gehad zal je door een stukje te gaan fietsen al snel positieve effecten op je mentale gezondheid merken. 

Bevorderend voor de hersenen

Naast de fysieke positieve effecten heeft fietsen ook invloed op je hersenen. Er bestaat namelijk een aantoonbare relatie tussen sporten en een verhoogde hersenactiviteit. Door te sporten laat je je hart een stuk harder pompen. Hierdoor zal de bloedcirculatie in je hersenen toenemen waardoor je hersenen meer zuurstof krijgen. Dat zorgt voor meer scherpte, helderheid én een beter geheugen. Sommige onderzoeken beweren zelfs dat sporten goed werkt tegen Alzheimer. 

Verminder de kans op diabetes

Diabetes komt veelvuldig voor in Nederland, vooral door overgewicht is het aantal mensen met diabetes type 2 enorm toegenomen in de afgelopen jaren. Door meer te gaan fietsen verklein je de kans op overgewicht, wat dus ook zorgt voor een verminderde kans op diabetes. Wanneer je zo’n 3 keer per week gaat fietsen kan je lichaam glucose een stuk makkelijker uit je bloed halen. Hierdoor zal je bloedsuikerspiegel aanzienlijk gaan dalen. 

Verlaag de kans op een te hoog cholesterol

In Nederland komt het regelmatig voor dat mensen last hebben van een te hoog cholesterol. Dat komt doordat de LDL cholesterol te hoog is, en je HDL juist te laag is. Naast het slikken van medicatie kan meer sporten en fietsen ook een goede hulp zijn. 

Betere nachtrust

Wanneer je vaak moeite hebt met in slaap komen, of veel last hebt van rusteloze nachten zou meer beweging een oplossing kunnen zijn. Met name fietsen is een sport waardoor je beter, dieper en fijner gaat slapen. Dit komt natuurlijk door de inspanning die je levert, maar ook doordat je in beweging bent in de buitenlucht. De frisse lucht voorziet je hersenen van zuurstof en je kunt genieten van de natuur. Door de lichtverschillen buiten zal fietsen ook een stimulerende werking hebben op je biologische klok. 

Werkt stimulerend voor de geest

Door te gaan fietsen zal je algemeen welzijn aanzienlijk verbeteren. Je hersenen krijgen een opkikker, en daarnaast zal je minder stress ervaren waardoor er meer ruimte is in je geest. Fietsen kan als een vorm van meditatie gezien worden, zeker buiten alleen dan met net wat meer fysieke inspanning. Door regelmatig te gaan fietsen ben je beter instaat om zaken te relativeren. 

 

Na het lezen van dit artikel helemaal om, om van fietsen jouw hobby te maken? Kijk dan eens bij matrabike.nl voor een mooie elegante elektrische damesfiets om nog meer te genieten van je nieuwe hobby. 

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.