Alles wat je moet weten over cremeren

De dood is een onvermijdelijk onderdeel van het leven, en het kan een moeilijk onderwerp zijn om over te praten. Maar als iemand overlijdt, zal de familie vaak beslissingen moeten nemen over hoe ze de overledene willen eren. Een steeds populairdere optie is crematie, maar wat is dat precies? Laten we dieper kijken naar wat een crematie in Groningen precies inhoudt.

Wat is cremeren?

Crematie is het proces waarbij een lichaam door intense hitte en vlammen tot as wordt gereduceerd. Er zijn twee belangrijke soorten crematie: directe crematies (ook wel eenvoudige of onmiddellijke crematies genoemd) en traditionele begrafenissen met crematie achteraf. Bij directe of onmiddellijke crematies wordt het stoffelijk overschot rechtstreeks van de plaats van overlijden naar het crematorium vervoerd, zonder diensten of ceremonies vooraf. Bij een traditionele begrafenis met crematie achteraf gaat het om dezelfde onderdelen als bij een traditionele begrafenis, maar met een uitvaartdienst gevolgd door een begrafenis/crematie in plaats van een kistbegrafenis.

Voordelen van cremeren

Crematies worden steeds populairder vanwege hun kosteneffectiviteit en milieuvriendelijkheid. Ze vereisen geen dure kist of begraafplaats, zodat ze vaak veel betaalbaarder zijn dan traditionele begrafenissen. En omdat er geen land gebruikt hoeft te worden, zijn de gevolgen voor het milieu minimaal. Dit maakt ze een aantrekkelijke optie voor mensen die willen dat hun wensen aan het eind van hun leven in overeenstemming zijn met hun waarden over het behoud van hulpbronnen en het verminderen van afval.

 

Crematies geven families ook meer flexibiliteit wat betreft herdenkingsdiensten of vieringen van het leven na de crematie, indien gewenst. Families kunnen kiezen of ze al dan niet vooraf een bezichtiging willen; zo ja, dan kan die plaatsvinden in een uitvaartcentrum of in een kerk voorafgaand aan het transport bij directe/onmiddellijke crematies, maar ook voorafgaand aan de traditionele dienst/crematie achteraf. Afhankelijk van de plaatselijke wet- en regelgeving kunnen sommige families er zelfs voor kiezen om de as van hun geliefde na verwerking te bewaren in een urn die in hun huis kan worden uitgestald of ergens zinvol kan worden uitgestrooid (zoals op zee).

Wil je meer leren over cremeren? Neem dan een kijkje op https://uitvaart-groningen.nl/ voor alles wat je moet weten.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.